Backlink Nedir ve Backlink Nasıl Yapılır?

Backlink nedir?

Google veya Yandex gibi arama motorları, backlink’lerı, diğer web sitelerinin desteğine sahip kaliteli içeriğin göstergeleri olarak görür. Backlink aslında o yazıyı okuyana:”Bakın; bu link ile ulaşacağınız sayfadan, burada yer alan konuyla alakalı daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz!” demektir. Daha fazla backlink’e sahip sayfalar, SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfaları – Search Engine Results Pages) daha üst sıralarda yer alabilir.

SEO Stratejinizde Backlink'lerın Önemi

Backlink’ler SEO’nuz üzerinde büyük bir etkisi var mı?

Evet Kesinlikle var.

Backlink’ler, SEO’nun kritik bir parçasıdır. Otoriter backlink’leri kazanmak, Google’ın bir sayfanın içeriğini sıralamak için dikkate aldığı en önemli sinyallerden biridir.

Ama bir backlink’ı yüksek kaliteli yapan şey nedir?

Güven çok büyük bir faktör. Mükemmel bir itibara sahip kaliteli bir web sitesi sizin sitenize bağlantı veriyorsa, bu harika bir güven oylamasıdır.

Ama Google’ın spam olarak kabul ettiği sitelerden sizin web sitenize bir bağlantı olduğunu anlarsa, bunun size pek yardımcı olması olası değildir.

Popülarite başka bir husustur. Bunun için backlinklerin sayısına değil kalitesine ve backlinklerin ziyaretçi ile etkileşimine odaklanmalısınız.

Başka birinin web sitesinden sizin sitenize verilen herhangi bir bağlantı bir backlinkdir, ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm bağlantılar aynı değildir.

Bir düşünün – dişiniz ağrıyorsa ve etrafınızda birden fazla diş hekimi varsa hangisini tercih edeceğinize karar vermekte zorlanabilirsiniz. Tüm şartların aynı olduğunu düşündüğünüzde ( ücretlendirme, muayene ortamı, ulaşım vb ) yapacağınız ilk şey, büyük bir ihtimalle çevrenizden öneri toplamak olacaktır. Size yakın insanların size sunacağı öneriler, sizi yönlendirip, seçiminizi belirleyecektir.

Siteniz sektörünüzle alakalı kaliteli web sitelerinden geri bağlantı alıyorsa, sitenizin sektörünüzde bir otorite olarak görüldüğüne dair Google’a güçlü sinyaller göndermesi muhtemeldir.

Neden Backlinkler bir website için önemliler?

  • Websitenin güvenirliğini artırır
  • Websitenin DA’ni ( Domain Authority) artırır
  • Referral trafiğini artırır 
  • Organik sıralamanı artırır

Backlink Türleri:

Söylendiği gibi, tüm backlink’ler aynı değiller. Sitenizin alabileceği tüm farklı geri bağlantı (backlink) türleri hakkında bilgi edinelim:

Nofollow Bağlantıları

Bağlantıların güvenilir kaynaklara verilen oylar gibi olduğunu diş hekimi örneğinde zaten paylaşmıştık, ama ya bir web sitesi için kefil olmak istemiyorsanız ancak yine de ona bağlantı vermeniz gerekiyorsa?

Nofollow bağlantıları, rel=”nofollow” özelliğini kullanır. Google’a ve diğer arama motorlarına belirli bir bağlantıyı yok saymasını söylemek için kullanılır. Nofollow geri bağlantısı şu şekilde olur:

<a href=”https://www.domain.com/” rel=”nofollow”>Bu bir  nofollow bağlantısıdır</a>

Nofollow bağlatıları SERP’lerde daha üst sıralarda yer almanıza mutlaka yardımcı olmazlar. Ancak Google, Eylül 2019’da nofollow özelliğini geliştirdiklerini duyurdu.

Nofollow bağlatıları tanıtıldığında, Google, bu şekilde(nofollow) işaretlenmiş hiçbir bağlantıyı, arama algoritmalarımızda kullanılacak bir sinyal olarak saymaz.

nofollow

Follow bağlatıları

Dofollow bağlatıları, SEO için backlink’in en yaygın ve değerlı türüdür. Yüksek etkialanı otoritesi kaynaklarından oluşturulan Dofollow bağlantıları, arama motorlarında sıralama konumunun önemli ölçüde artırmasına yardımcı olur.

Dofollow bağlantısını oluşturduğumuzda dofollow özelliğini yazmamıza gerek yoktur. (rel=dofollow özelliği yazılmaz ise de yazılımış anlamına geliyor).

Dofollow bağlantısı şu şeklidedir:

<a href=”https://www.domain.com/”>bu bir dofollow bağlantısıdır</a>

dofollow-bağlantısı

Sponsorlu veya Ücretli Bağlantılar

Bazen, içeriğinizin bir parçasını tanıtması veya ürünlerinizden birinin incelemesini yayınlaması için bir bağlı kuruluşa veya etkileyiciye ödeme yapabilirsiniz.

Para, ürün veya hizmet karşılığında bir bağlantı elde ederseniz, Google’ı bilgilendirmek için bir rel=”sponsored” özelliği eklenmelidir.

rel=”sponsor” özelliği, sitenizin bu bağlantılardan olumsuz etkilenmesini engeller. Bu nedenle, bir kuruluşla çalışıyorsanız, bu geri bağlantı için sponsorlu özelliği kullanmalısınız.

Bir sponsored bağlantısı şu şekildedir:

 

<a href=”https://www.example.com/” rel=”sponsored”>bu bir Sponsored bağlantısıdır </a>

UGC (kullanıcı tarafından oluşturulan) bağlantı

2019’da kullanıma sunulan yeni bağlantı özelliklerinden bir diğeri de UGC (user-generated content) bağlantısı idi.

UGC bağlantıları, forumların beğenilerinden ve blog yorumlarından gelir. Bu özellik, bağlantının web yöneticisi tarafından değil, bir kullanıcı tarafından yerleştirildiğini Google’a bildirir.

Bir UGC bağlantısı şu şekilde yazılır:

<a href=”https://www.example.com/” rel=”ugc”>bu bir UGC bağlantısıdır</a>

ugc-bağlantısı

Kullanıcılar, bazı web sitelerde, bloglarda, veya forumlarda yorum bölümlerinde kendi websitelerine bağlantı gönderebilirler.

Backlinkler Neden Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu söz konusu olduğunda, backlinkler çok konuşulur ve tüm site sahiplerinin odak noktasıdır. Ama  neden backlinkler önemlidir? Sitenize gelen bağlantıları neden önemsemeniz gerektiğinin burada birkaç nedenine kısaca değineceğiz.

Backlinkler arama motoru sıralamasını iyileştirebilir

Sitenize diğer kaliteli sitelerden bağlantı olmadan, websitenin önemli faktörünü yani güvenilirlik kaçırmış olursunuz.

Backlink’ler, sektörünüzde güvenilir bir otorite olduğunuzu ve önemli arama terimleri(anahtar kelimeler) için en üst sıralarda yer almayı hak ettiğinizi gösterir.

Google algoritması, backlink'ler yoluyla yeni sayfalar buluyor

Google’ın Googlebot yazılımı, web’de yeni sayfalar bulmak için bağlantıları kullanır,  google’ın bu çalışma yöntemi web sayfasının içeriğinin keşfedilmesi, taranması ve dizine eklenmesinin ana yollarından biridir.

Bağlantıları düşünmenin bir yolu, Google’ın web’de nasıl gezindiğidir. Güvenilir bir kaynaktan gelen bir bağlantı, içeriğinizin Google tarafından daha hızlı dizine eklenmesine yardımcı olur.

backlinkler

Backlink'ler Sayfanıza Yönlendirme Trafiği(Referral Traffic) Gönderir

Web ilk başladığında, bağlantılar yalnızca gezinme amaçlıydı. En basit haliyle, bağlantıların amacı, web tarayıcılarını sadece bir web sitesi için değil, aynı zamanda farklı siteler arasında  A web sayfasından B web sayfasına taşımaktır.

bağlantılar artık Google’ın algoritmasında kullanılır, amaç değişilmedi: güvenilir ve sağlıklı bağlantılar, sayfanıza değerli trafik gönderir.

Web sitenin backlink'lerine nerden bakılır?

İster bir bağlantı kurma kampanyası planlayın, ister sitenizi rakiplerinizin siteleriyle kıyaslayın, backlin’ler için siteleri kontrol etmek yararlıdır.

Google Search Console gibi araçlardan sitenizin backlink profili hakkında bilgi edinebilirsiniz, ama diğer web sitelerinin geri bağlantı profilleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız olacaktır ve bunu Ahref, Semrush gibi SEO tools araçlarını kullanarak yapabilirsiniz.

Bağlantılarınızı kontrol etmek için Google Search Console'ı kullanın

Emin olun Google Search Console, bağlantı profilinizin nasıl göründüğüne dair bir fikir verecektir, ama bu tools size rakipleriniz hakkında herhangi bir bilgi sağlamayacaktır.

Google Search Console giriş yaptıktan sonra solda olan menu’dan bağlantı tıkayarak o sayfada bağlantıları göreceksiniz.

 

search-console

Ardından, “External links” başlığı altında web sitenizin backlink profilini görebilirsiniz.

Aşağıdaki bilgileride görebilirsiniz:

External links: web sitenize kaç tane backlink işaret ediyor.

Top linked pages: Sitenizdeki en çok backlink alan sayfa.

Top linking sites: Sitenize en çok bağlantı veren web siteler.

Top linking text: En çok backlink aldığınız anchor metin’ler.

Aynı sayfada sağ üst köşede backlink bilgilerini dışa aktarabilirsiniz.

 

Backlink'ler nasıl analiz edilir?

Backlink Analytics gibi bir tools’ı kullanarak DR(Domain Rating) ve DA(Domain Authority) gibi verileri analız’e başlayabilirsiniz.

Backlink Analytics’ı kullanarak, rakiplerinizin backlink stratejinizi analiz yapabileceksiniz ve rakiplerin backlink profilleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Backlinks Analytics’in sağladığı diğer verilerde şu şekildedir:

Referring page: Hangi sayfadan size backlink verildi.

DR: Domain Rating – Alan adı reytingi.

UR: URL Rating – Backlink aldığınız. URL’ın değeri.

Referring Domains: Toplamda diğer alan adlarından size olan yönlendirme.

Traffic: Yönlendiren sayfanın tahmini aylık organik arama trafiği.

Anchor and backlink: backlink’ın bağlantı metni ve backlinkın işaret ettiği URL’yi gösterir.

Siteniz için backlink nasıl alınır?

Güçlü bir kampanya oluşturmak için Skyscraper Technique kullanabilirsiniz. Bağlantı kurma çabalarınızı en üst düzeye çıkarmanın birçok yolu vardır.

Geri bağlantıların nasıl oluşturulacağına dair tam bir genel bakış için, birkaç etkili bağlantı kurma stratejisini gözden geçirelim:

Kendi sektörünüzdeki olan sitelerden size bağlantı vermelerini isteyin.

Bağlantı kurma planlarından kaçınmanız gerekirken, kendi sektörünüzde aktif çalışan ve web sitesi iyi konumda olan iş arkadaşlarınızda ve kendi piyasanızda olan web site sahiplerine bağlantı almak için ulaşabilirsiniz.

Örneğin: kendi web sitelerinde sizden bahsediyorlarsa( sadece markanızı dile getirmeleri yeterli olacak), bu kolay bir kazanç olabilir.